Oorlogsgetuige

Constant Dereumaux

Leeftijd aan het begin van de oorlog: 48

Woonplaats: Eindhoven

Mijn opa had een lichtdrukkerij in Eindhoven. Hij moest vaak tekeningen van vliegveld welschap afdrukken voor de duitsers. Samen met zijn schoonzus (mijn oma was ziek en in 1942 overleden) bekeken ze de tekeningen en Tante Mien zei dan: Con druk hem nog een keer af want deze is niet goed”. Waarop de afdruk weggegooid werd onder tafel en opa een nieuwe afdruk maakte. Zodra de duitsers wegwaren, haalde Tante Mien de tekening weer voor de dag en werd deze alsnog ontwikkeld. Deze werd dan opgehaald door Neef Tini uit Den Haag die in het verzet (Nederland voor oranje) zat. Op deze manier werden de tekeningen naar engeland gesmokkeld. Tini is uiteindelijk op 26 oktober 1942 gefusilleerd nadat hij in mei ’42 gepakt was tijdens een razzia in de trein. Hun verzetsgroep is verraden door Antonius van der waals. Mijn opa, tante mien en mijn oudste oom, ome Piet zijn toen gevangen gezet omdat ze zeiden dat de tekeningen van opa afkomstig waren. Tante Mien en ome Piet hebben maar een paar dagen gevangen gezeten en opa enkele weken. Gelukkig hebben ze dit nooit kunnen bewijzen.
Opa en tante wisten meteen wanneer het belangrijke tekeningen waren, want dan bleven de duitsers erbij staan, anders moesten mijn vader of zijn broers de tekeningen op de fiets naar het vliegveld brengen. Als ze daar aankwamen moesten ze altijd de foto van Hitler groeten, als ze dit niet deden moesten ze naar buiten en opnieuw binnenkomen. Mijn vader was 10 jaar bij het uitbreken van de oorlog.
Mijn opa was blokhoofd van de straten bij hem in de buurt.(centrum eindhoven) Aan het einde van de oorlog heeft hij de lijsten van de NSb -ers weggehaald en deze aan de geallieerden gegeven.
Mijn opa en zijn broer Charles (vader van Tini) waren getuigen in het proces tegen van der Waals.
Over Tini die in het verzet zat en zijn broer Jan die te werk gesteld was in duitsland (dwangarbeider) is nog veel meer bekend bij de stichting “Leven achter Prikkeldraad” De Heer Albert ZiĆ«ck. Waarschijnlijk wel bij u bekend heeft enkele jaren geleden tijdens de herdenking brabants gesneuvelden in Waalre een lezing hierover gehouden.

Geplaatst door: Ruly Dereumaux