Oorlogsgetuige

Freek Franx

Leeftijd aan het begin van de oorlog: 0

Woonplaats: Den Haag, Nederland

Zomaar een verzetsheld
Freek was de oudste broer van mijn moeder. Er is geen straat naar hem vernoemd en er is ook geen standbeeld. Toch heeft ook hij een belangrijke rol gespeeld in het verzet in Den Haag. Hij is op 4 September in Kamp Vught gefusilleerd.
Franx, Frederik W.
Geboren te Den Haag op 26 augustus 1921.
Gestorven te Vught op 4 september 1944, 22 jaar

Freek is tot de oorlog werkzaam bij de Koninklijke Stallen. Na de inval van de Duitsers en het vertrek van het koningshuis wordt Freek ambtenaar bij de Rijksinspectie Bevolkingsregisters.
Freek is tijdens de oorlog ook betrokken bij de LO, hij dupliceert persoonsbewijzen en vernietigt persoonsbewijzen van onderduikers en gezochte personen die bij het Bevolkingsregister aanwezig zijn. Daarnaast neemt hij kopieen van persoonsbewijzen mee die aan SD-ers en andere Duitse ambtenaren toebehoren. Deze foto’s zijn vervolgens als waarschuwing in verschillende illegale kranten gepubliceerd. Verder plaats Freek valse persoonsbewijzen van gezochte verzetslieden in de archieven en voorziet hij verzetsorganisaties desgewenst van adviezen over de wijze waarop ze het beste papieren kunnen vervalsen.
Op 28 maart 1944 is Freek in Den Haag door de SD gearresteerd waarna hij gevangen is gezet in het Oranje Hotel. Daarna is Freekovergebracht naar kamp Vught en daar op 4 september 1944 door de Duitsers gefusilleerd.

Geplaatst door: Conny Margadant-Van Dijke