Oorlogsgetuige

Freek fleury

Leeftijd aan het begin van de oorlog: 19

Woonplaats: amsterdam

Freek fleury (1920 – 1999) moest door de arbeitseinsatz op Hemelvaartsdag 14 mei 1942 met de trein naar bremen waar hij te werk werd gesteld. vanwege het huwelijk van zijn broer in september 1942 kreeg hij verlof maar keerde nimmer terug naar duitsland. hij dook onder, onder andere bij de familie smit in de atjehstraat in amsterdam-oost.

het persoonsbewijs (29 juli 1941) van freek is nog in het bezit van zijn zoon fred. daarop is te zien dat er destijds geknoeid was met het zegeltje, om wille van de geldigheid en het feit dat freek was ondergedoken en niet op legale wijze de geldigheid van het persoonsbewijs kon verlengen.

Begin 1943 trad freek toe tot de “ondergrondse”, de knokploeg in amsterdam-oost die onder leiding stond van piet gorter, die vlak voor de bevrijding werd gefusilleerd.

ook freek heeft met de knokploeg, met gevaar voor eigen veiligheid en leven, deel genomen aan een aantal acties tegen de duitse bezetter en tegen hen die met de bezetter collaboreerden.

aan het einde van de oorlog werden de verzetsleden ingelijfd door de nederlandse binnenlandse strijdkrachten. maar omdat freek zijn vader in de groentenzaak moest helpen, werd freek op zijn eigen verzoek uit de dienst van de n.b.s. ontslagen.

op 29 februari 1982 heeft freek het verzetsherdenkingskruis toegekend gekregen.

als klein jongetje hing ik vroeger jaren aan de lippen van mijn vader freek, als hij zijn oorlogsbelevenissen vertelde. helaas heeft hij die nooit opgeschreven. daarom heb ik datgene wat ik nog van mijn vaders vertellingen weet te herinneren onlangs vastgelegd in een E-book.
ter nagedachtenis.

Geplaatst door: Fred fleury